AML

GRECO: Δημοσίευση Eτήσιας έκθεσης για το 2024

ΑΡΧΗ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΖΙΝΟ - Casino > AML > GRECO: Δημοσίευση Eτήσιας έκθεσης για το 2024

GRECO: Δημοσίευση Eτήσιας έκθεσης για το 2024

  • Posted by: Pambos Kyriacou

Η Ομάδα Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO) δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για το 2024, στην οποία αναγνωρίζονται οι θετικές μεταρρυθμίσεις σε ορισμένες χώρες, αλλά εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τις συνεχιζόμενες απειλές κατά της δικαστικής ανεξαρτησίας σε ορισμένα κράτη μέλη.

Σε γενικές γραμμές, η ετήσια έκθεση προτρέπει τις χώρες να εφαρμόσουν νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που κλείνουν τα κενά στη διαφάνεια της πολιτικής χρηματοδότησης και ζητεί τροποποιήσεις που θεσπίζουν ισχυρότερους μηχανισμούς επιβολής και αποτρεπτικές κυρώσεις για τις παραβιάσεις των κανόνων πολιτικής χρηματοδότησης. Η GRECO αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τελευταίων ετών που έδειξαν πώς τα υφιστάμενα πρότυπα κατά της διαφθοράς σχετικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των προεκλογικών εκστρατειών είναι ανεπαρκή.

Η ετήσια έκθεση παρέχει μια ολοκληρωμένη ανάλυση της προόδου που έχει σημειωθεί και των ελλείψεων που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στον πέμπτο γύρο αξιολόγησης της GRECO σχετικά με την προώθηση της ακεραιότητας και την πρόληψη της διαφθοράς εντός των ανώτατων εκτελεστικών λειτουργιών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Σύμφωνα με την ανάλυση, ο τομέας στον οποίο έχει επιτευχθεί η μεγαλύτερη πρόοδος μέχρι σήμερα είναι η πρόσβαση στην πληροφόρηση και η διαφάνεια. Αντίθετα, η GRECO διαπίστωσε ότι η πρόοδος ήταν πιο αργή όσον αφορά τους ελέγχους ακεραιότητας, τους περιορισμούς μετά την πρόσληψη, τους μηχανισμούς επανεξέτασης των δηλώσεων και άλλα μέτρα που σχετίζονται με τις ανώτατες εκτελεστικές λειτουργίες. Ομοίως, οι πιο δύσκολοι τομείς για την πρόληψη της διαφθοράς στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου περιλαμβάνουν τους ελέγχους ακεραιότητας, τις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων και συμφερόντων, την πολιτική εναλλαγής και κινητικότητας, τις απαιτήσεις πρόσληψης και τις διαδικασίες διορισμού.

Συνολικά, το γενικό επίπεδο συμμόρφωσης με τις συστάσεις του πέμπτου γύρου αξιολόγησης της GRECO συνέχισε να είναι ανεπαρκές. Συγκεκριμένα, μόνο το 63% των συστάσεων της GRECO σχετικά με τις ανώτατες εκτελεστικές λειτουργίες εφαρμόστηκε πλήρως ή εν μέρει.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η GRECO ξεκίνησε τον έκτο γύρο αξιολόγησης τον Μάρτιο του 2025, εστιάζοντας στην πρόληψη της διαφθοράς και την προώθηση της ακεραιότητας στις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Η Ετήσια Έκθεση της GRECO για το 2024 είναι διαθέσιμη εδώ